top of page

Kan ökad SJÄLVKÄRLEK minimera risken att bli utsatta för narcissistiska övergrepp?


Kan ökad SJÄLVKÄRLEK minimera risken för att bli utsatt för narcissistiska övergrepp?

Vi som vuxit upp med en narcissistisk förälder eller i en familj där man har behövt ta särskild hänsyn till någon på grund av sjukdom eller liknande - blir medberoende.

Vi lär oss att andras behov är viktigare än våra egna och att det är när vi ger och gör för andra som vi har ett värde. Det är när vi uppfyller andra människors behov, hjälper, räddar och tar hand om andra som vi blir uppskattad, får beröm och kanske till och med får kärlek tillbaka. Så vi är inprogrammerad med sanningen: "När jag ger till andra så får jag kärlek tillbaka". Vi har aldrig fått uppleva villkorslös kärlek och att vi är värdefulla för den vi ÄR - bara för det vi GÖR.


Det här gör att vi som medberoende har en förvrängd uppfattning om vad kärlek är och vårt undermedvetna tror att det är en form av "byteshandel". Den narcissistiska förälder ger oss nämligen inget villkorslöst. Vi får veta att vi ska vara tacksamma för allt och till och med att vi på något sätt är skyldig dem något tillbaka, bara för att vi finns.

Vi lär oss att vi är "egoistiska och elaka" om vi värdesätter och älskar oss själva vilket gör att vi någonstans på vägen tappar bort den självklara naturliga känslan av självkärlek, som jag är övertygad om att vi alla hade med oss när vi kom till världen.


Så istället för att känna den egna kärleken till oss själva, söker vi kärlek från den yttre världen och vill att någon annan ska fylla detta tomrummet inom oss.

Det som är riktigt spännande och som de flesta inte är medvetna om är att "när någon annan ger oss kärlek kan vi känna kärlek till oss själva" . Exempelvis: När vi är nykära är det inte bara när vi för stunden är tillsammans med vår nya partner som vi känner oss älskade. Vi gör det hela tiden. Livet leker även när vi är på jobbet eller med vänner utan att vår nya partner är med oss på plats just där och då... Varför är det så?


Jo, för när du träffar en ny partner som ger dig all underbar kärlek och uppskattning så tror du att det kommer från honom eller henne....att du är mottagare av deras kärlek och fylls av den. Men det är inte hela sanningen!


För det som sker är att din nya partner visar upp en spegelbild för dig som får dig att inse hur fantastiskt du är - och du tillåter dig att fullt ut känna det.


Så i själva verket är det DU som "tillåter dig" att känna ovillkorlig kärlek för DIG SJÄLV när du är nykär!


Som medberoende ser vi inte detta och tror istället att det vi känner kommer från vår nya partner. Det tragiska är att om någon då lämnar oss så känns det som de tar kärleken med sig när de går...


Vad som egentligen sker är att vi inte längre har kvar speglingen som gjorde att vi kände kärleken till oss själva. Därför är vi medberoende helt beroende av att få kärlek från någon annan - eftersom vi inte kan känna kärleken till oss själv utan det.


Detta i kombination med "sanningen" vi lärt oss i vår barndom att vi ska - ge, hjälpa och rädda andra människor för att få kärlek - gör att den som är medberoende är ett lovligt byte för narcissister. Till och med en perfekt "match". För de som har narcissistiska drag är ute efter att - ta, få, lura till sig - och gör detta genom att först "kärleksbomba" sitt offer för att få in dem i sitt nät, och sedan kräva att få det han eller hon vill ha - och det är då övergreppen startar. Det är bristen på självkärlek som gör att vi som är medberoende stannar kvar och "låter" andra behandla oss illa.

Så tillbaka till frågan: Kan ökad självkärlek minimera risken att bli utsatt för narcissistiska övergrepp?

JAAAAAA.....!!!

För när vi kan känna sann självkärlek kommer vi:

  • Inte känna oss ensamma och övergivna om någon lämnar oss eller vi lämnar dem - för vi behåller kärleken till oss själva och har kvar den mest "pålitliga partnern av alla" - oss själva.

  • Inte längre tillåta att någon gör oss illa - vilket gör att vi sätter gränser, säga nej och lämnar dysfunktionella relationer - därför att vi känner vårt värde.

  • Bli oattraktiva för narcissister när vi inte längre sätter dem i första rummet - utan värdesätter vårt eget liv mer.

  • Inte längre luras in i kärleksrelationer genom "kärleksbombning" - för vi är inte längre "utsvultna" på kärlek.

Så istället för att försöka "förstå, förändra, hantera" narcissister - ge dig själv den största gåvan av alla - Se till att öka på kärleken till dig själv, det kommer göra underverk! Med ljus & kärlek,Du är varmt välkommen att kommentera/reflektera längst ner. Och så klart, dela gärna om du gillar det! ❤️

 

GÖR TESTET: Är du medberoende till narcissister? 60 frågor som ger dig svar på vilken nivå av medberoende du ligger på, vilka konsekvenser det får i ditt liv och vilken riskzon du är i för att bli utsatt för narcissistiska övergrepp. Gå till testet

Commentaires


bottom of page